TiskárnaChytře.cz / Blog / Tiskové technologie / Laser, LED nebo 3D: Jaké existují tiskárny a čím se od sebe liší?

Laser, LED nebo 3D: Jaké existují tiskárny a čím se od sebe liší?

Když se řekne multifunkční tiskárna, různé generace lidí si mohou představit zcela odlišná zařízení. Právě na tiskárnách a kancelářské technice obecně je rychlý technologický pokrok velmi zřetelný. Zatímco jehličková tiskárna je dnes již spíš rarita a inkoustová tiskárna standardem, boom zažívá technologie 3D tisku. Narazili jste na výhodný pronájem tiskáren nebo uvažujete, že si nějakou koupíte? Níže se podíváme, jaké dnes existují základní druhy tiskáren a čím se od sebe liší.

Rozdíly mezi tiskárnami

Jehličkové tiskárny

Tisk zajišťuje hlava, která jezdí ze strany na stranu, přičemž o přenášení inkoustu na papír se zabodáváním do barvící pásky starají jehličky. Od toho název jehličkové tiskárny, které byly velmi populární ve 20. století. Vynikaly rychlostí a běžnému tisku textových dokumentů sloužily dostatečně. Nevalná je naopak kvalita a mínusem je také vysoká hlučnost. I proto se dnes jehličkové tiskárny už moc nepoužívají a setkáme se s nimi výjimečně na některých pokladnách nebo u terminálů.

Inkoustové tiskárny

Cenově nejdostupnější a patrně nejrozšířenější v domácnostech i komerčních provozech jsou nyní inkoustové tiskárny. Základem technologie jsou trysky, ze kterých pod vysokým tlakem vystřikují na papír mikroskopické kapičky inkoustu. Barvy působí přirozeně a přechody mezi odstíny jsou plynulé, takže se mj. hodí pro tisk kvalitních fotografií. Inkoustové tiskárny trpí na zasychání tryskové hlavy, pokud se tiskárna delší dobu nepoužívá.

Laserové tiskárny

Ještě jinak a poměrně složitě fungují laserové tiskárny. Základním rozdílem oproti inkoustovým tiskárnám je, že se při tisku nepřenáší na papír inkoust, ale černý tiskařský prášek, který je následně zapékán. Předností laserových tiskáren je vysoká rychlost a kvalita tisku. „Laserovky“ nejsou příliš vhodné na tisk fotografií. Minusem je také vysoká cena originálních tonerů, a proto se lidé mnohdy poohlížejí po alternativních tonerech.

LED tiskárny

LED tiskárna funguje na obdobném principu jako ta laserová, avšak namísto laserových paprsků zde ozařují válec diody, a to po řádcích. Předností LED tiskáren je jednoduchá konstrukce, díky které vynikají zařízení dlouhou životností a vysokou spolehlivostí. Tisk z LED tiskárny je velmi kvalitní, nicméně výsledek z laserové tiskárny bude často mírně lepší.

3D tiskárny

Standardní a rozšířenou kategorií tiskařského průmyslu jsou dnes již také 3D tiskárny, které se od předchozích jmenovaných druhů výrazně liší. Při tisku totiž nedochází „pouze“ k nanášení odstínů na papír nebo jiný materiál, ale k natavování práškového nebo tekutého materiálu. Podstatou je výroba trojrozměrného modelu na základě počítačového návrhu. Kvalitní 3D tiskárna dnes stále stojí spoustu peněz, nicméně ty nejlevnější a nejmenší už pořídíte řádově za několik tisíc korun. Do budoucna lze očekávat další zlevňování.

Multifunkční tiskárny a úspora až 50 % nákladů

Ať už máte v plánu koupi jakéhokoliv z výše popsaných druhů, zvažte alternativní, a dnes čím dál tím populárnější možnost – pronájem tiskáren s multifunkčním využitím. Taková zařízení nejenže tisknou, ale současně plní roli skeneru, kopírky apod.

Pronájem tiskáren má mnoho výhod. Nepotřebujete vysokou počáteční investici ani nemusíte myslet na to, zda máte v kanceláři nebo provozovně dostatek spotřebního materiálu, jako jsou papír, nové tonery, kancelářské potřeby apod. Pronájem tiskáren zahrnuje neustálou technickou podporu, servis a díly zdarma. Ať už provozujete malý obchod nebo řídíte velkou korporaci, pronájem multifunkční tiskárny vám může v dlouhodobém horizontu ušetřit až 50 % nákladů.

Galerie

A4 - bizhub - c3350 - color - 481


Další články:

Máte zájem o pronájem tiskárny?

Chcete navrhnout ideální řešení pro vaši firmu?
Zajímá vás cena pronájmu multifunkční tiskárny?
Nebo se jen potřebujete zeptat na něco ohledně zapůjčení tiskárny?
Napište nám prostřednictvím formuláře vpravo.
Nebo na mail info@tiskarnachytre.cz, případně volejte +420 603 811 125.

Nájem tiskárny vyřešíme rychle, abyste mohli tisknout co nejdříve.