TiskárnaChytře.cz / Blog / Tiskové technologie / Víte, co znamenají pojmy toner a cartridge?

Víte, co znamenají pojmy toner a cartridge?

Tisk je v dnešní době nedílnou součástí života řady lidí. Ze statistik vyplývá, že zaměstnanci v průměru vytisknou okolo 10 000 stránek ročně. V souvislosti s tiskem a tiskárnami narazíte na pojmy toner a cartridge. Co si pod nimi představit?

Co znamená pojem toner?

Jako toner je označovaná prášková směs, která se používá jako náplň do laserových a LED tiskáren. Kromě toho tento pojem označuje také kazety s touto náplní, které se vkládají do tiskáren. Vzhledem k technologii tisku laserových tiskáren má toner podobu velmi jemné práškové směsi, která je složená z různých polymerů, tedy plastů, společně s dalšími složkami jako je barevný pigment, polypropylenový vosk nebo mikronizovaný oxid křemičitý. Prášková směs se liší podle modelu laserové tiskárny i jednotlivých výrobců.

Proč je toner založený na použití plastu?

Pro někoho může být překvapivé, že se na výrobu toneru používá plast namísto kapaliny. Proč tomu tak je? Technologie laserového tisku je totiž založená na dvou hlavních vlastnostech plastu, a sice skutečnosti, že plast může být do papíru zatavený s vysokou přesností a plastem je možné pohybovat prostřednictvím statických nábojů. Práškový toner v podobě jemně namletého plastu je umístěný v plastové kazetě, která obsahuje také magnetickou vývojku, vodivý válec, stěrku OPC válce, pečeť tonerového zásobníku, nabíjecí elektrodu a mikročip. Plastová kazeta je odnímatelná a vyměnitelná.

Co si představit pod pojmem cartridge?

Zatímco tonery jsou nezbytné k tomu, abyste mohli tisknout na laserových tiskárnách, nedílnou součástí inkoustových tiskáren je cartridge. Cartridge je anglický výraz pro kazetu nebo zásobník, cartridge je jinými slovy náplní pro inkoustovou tiskárnu, která může mít jednu nebo více nádobek. Tisk probíhá přes tiskovou hlavu, jíž cartridge zásobuje inkoustem. Tisková hlava disponuje stovkami až tisíci tiskových trysek, které na papír tryskají miniaturní kapičky inkoustu. Jakmile začne inkoust docházet, je třeba zakoupit novou náplň, abyste mohli opět provádět kvalitní tisk a kopírování, ostatně stejně jako je tomu u toneru.

 

 

Galerie

Tomados


Další články:

Máte zájem o pronájem tiskárny?

Chcete navrhnout ideální řešení pro vaši firmu?
Zajímá vás cena pronájmu multifunkční tiskárny?
Nebo se jen potřebujete zeptat na něco ohledně zapůjčení tiskárny?
Napište nám prostřednictvím formuláře vpravo.
Nebo na mail info@tiskarnachytre.cz, případně volejte +420 603 811 125.

Nájem tiskárny vyřešíme rychle, abyste mohli tisknout co nejdříve.