TiskárnaChytře.cz / Blog / Tiskové technologie / Jaké jsou typy papíru na tisk a podle čeho papír vybrat?

Jaké jsou typy papíru na tisk a podle čeho papír vybrat?

Není papír jako papír. Existuje hned několik typů papírů, které se mezi sebou liší například svou gramáží nebo bělostí. Jiný papír se hodí na tisk dokumentů a jiný na vytisknutí plakátu nebo vizitek. Podle čeho se tedy při výběru toho správného papíru na tisk, skenování a kopírování orientovat?

Na co se zaměřit při výběru papíru?

Výběr papíru do tiskárny by se měl odvíjet od gramáže, bělosti, průhlednosti, povrchové úpravy a v neposlední řadě podle typu papíru.

Gramáž

Co si představit pod pojmem gramáž papíru? Váhu papíru na jeden metr čtvereční. Platí, že čím je gramáž vyšší, tím je papír pevnější a tlustší. Pro představu, klasický kancelářský papír, který mají lidé v domácích tiskárnách, mívá gramáž 70 až 80 g/m2. Co se týče papíru vhodného na tisk letáků, jeho gramáž by se měla pohybovat od 90 do 120 g/m2.

Bělost

Jednotkou bělosti papíru je CIE, čím je CIE nižší, tím je papír tmavší. Pro tisk dokumentů se standardně používá papír s bělostí kolem 161 CIE. Do hněda zbarvené recyklované papíry mívají CIE zhruba 55 až 85.

Průhlednost

Kromě gramáže a bělosti byste měli vzít v potaz i průhlednost. Pokud narazíte na 100% neprůhledný papír, znamená to, že nepropouští světlo. Naopak průhledné papíry světlo propouští a proti světlu je možné vidět písmo na druhé straně. V případě, že plánujete tisk oboustranných dokumentů, dejte si pozor na to, aby nebyl papír příliš průhledný.

Povrchová úprava

Co se týče povrchové úpravy, rozlišují se papíry s vlisem, natírané a hlazené papíry a papíry s přírodním povrchem.

Typ papíru

Při výběru narazíte hned na několik typů papíru, které se liší například gramáží nebo svým složením. Pojďme si je ve zkratce přiblížit.

Ofsetový papír

Papír, který má většina z nás doma? Ofsetový papír, jenž je vhodný například na tisk dokumentů a používá se také pro formuláře, školní sešity, bloky nebo třeba omalovánky. Ofsetový papír patří k bezdřevým nenatíraným papírům, bývá matný a hrubý a snadno se do něj vpíjí barvy, proto se na něj také velmi dobře píše.

Křídový papír

Pokud plánujete tisknout letáky nebo časopisy, přijde vám vhod křídový papír. Jedná se o bezdřevý papír, který bývá oproti ofsetovému papíru hladší a bělejší. Rozdíl spočívá také v tom, že bývá natíraný a nátěr může být buď lesklý, nebo matný.

Grafický papír

Chcete tisknout vizitky nebo pozvánky na svatbu? Pak sáhněte po grafickém papíru, který je pro tyto příležitosti jako stvořený. Jedná se o bezdřevý papír, který se vyznačuje dobrou potiskovatelností.

Přírodní papír

Přírodní papír, který je také někdy označovaný jako kartonový nebo kraftový papír, je stoprocentně recyklovaný papír. Přírodní papír mívá hrubší strukturu a vyšší gramáž a hodí se například na vizitky nebo pozvánky.

Recyklovaný papír

Ekonomičtější a také ekologičtější variantou ofsetového papíru je recyklovaný papír, který se vyrábí již z jednou použitého papíru a využívá se například na tisk dokumentů.

 

 

Galerie

Tomados


Další články:

Máte zájem o pronájem tiskárny?

Chcete navrhnout ideální řešení pro vaši firmu?
Zajímá vás cena pronájmu multifunkční tiskárny?
Nebo se jen potřebujete zeptat na něco ohledně zapůjčení tiskárny?
Napište nám prostřednictvím formuláře vpravo.
Nebo na mail info@tiskarnachytre.cz, případně volejte +420 603 811 125.

Nájem tiskárny vyřešíme rychle, abyste mohli tisknout co nejdříve.