TiskárnaChytře.cz / Blog / vše / Kam patří nepotřebné tonery a proč jsou vlastně tak nebezpečné?

Kam patří nepotřebné tonery a proč jsou vlastně tak nebezpečné?

Uvažovali jste někdy nad tím, co dělat s nepotřebným tonerem nebo inkoustovou kazetou? Mnoho lidí si myslí, že po tisku a kopírování stačí použitý toner vyhodit do koše nebo popelnice, tak to ale není. Vzhledem k tomu, že tonerový prášek či inkoust obsahuje řadu nebezpečných látek, do koše rozhodně nepatří. Co tedy s ním?

Co dělat s prázdným tonerem?

V první řadě je třeba říci, že byste neměli vypotřebované inkoustové nebo tonerové kazety vyhazovat do kontejnerů na směsný odpad a dokonce ani do kontejnerů na elektroodpad. Kam tedy patří? Možností máte několik. Použitý toner můžete vrátit prodejci, který má ze zákona povinnost ho přijmout, můžete ho také odevzdat do sběrného střediska komunálního odpadu nebo ho vyhodit do speciálně označeného koše, který najdete zejména v obchodech s elektronikou. Existuje ještě jedna možnost v podobě výkupu tonerů, který nabízejí některé firmy. Jeho nespornou výhodou je to, že získáte peníze zpět z nákupu a firma se postará o bezpečnou likvidaci.

V čem spočívá nebezpečí tonerů?

Možná si pokládáte otázku, proč vlastně prázdné tonery nepatří do běžného odpadu. Jak už jsme nastínili výše, tonery jsou nebezpečné vzhledem k tomu, že obsahují škodlivé látky. Plastová kazeta sice nebezpečná není, negativní vliv na životní prostředí a zdraví lidí a zvířat však může mít práškový inkoust, který se může uvolnit po rozbití těla kazety. Možná vás napadá, zda není inkoust škodlivý i na papíře. Nemusíte se ale bát, na papíře nebezpečný není, ale jeho jemné částice, které se mohou dostat do půdy nebo do ovzduší, už mohou negativně ovlivnit naše zdraví.

Proč recyklovat tonery?

Věděli jste, že je možné tonery použít k výrobě nového spotřebního materiálu nebo je opětovně doplnit a znovu používat? Ze statistik však bohužel vyplývá, že dochází k recyklaci pouhých 15 % tonerů. Je to ale velká škoda, protože výhodou recyklace je, že zabraňuje šíření škodlivých látek, omezuje množství elektroodpadu a zejména chrání životní prostředí.

Možnosti, jak snížit spotřebu tonerů

Životnímu prostředí můžete podat pomocnou ruku i tím, že snížíte spotřebu tonerů. Jak na to? Vždy si dobře promyslete, jestli je opravdu nutné každý dokument tisknout, případně, zda je potřeba tisknout ho i s obrázky, které zvyšují spotřebu barvy. Inkoustové tiskárny vždy mějte umístěné dále od zdroje tepla, které by mohlo náplň vysušit, a pokud je to možné, vsaďte na tisk v úsporném módu.

Galerie

In - the - office - 5 - 1555893

Máte zájem o pronájem tiskárny?

Chcete navrhnout ideální řešení pro vaši firmu?
Zajímá vás cena pronájmu multifunkční tiskárny?
Nebo se jen potřebujete zeptat na něco ohledně zapůjčení tiskárny?
Napište nám prostřednictvím formuláře vpravo.
Nebo na mail info@tiskarnachytre.cz, případně volejte +420 603 811 125.

Nájem tiskárny vyřešíme rychle, abyste mohli tisknout co nejdříve.