TiskárnaChytře.cz / Blog / Tiskové technologie / Co znamená pojem DPI a proč je pro tisk důležitý?

Co znamená pojem DPI a proč je pro tisk důležitý?

Pokud jste se někdy zajímali o koupi tiskárny, o pronájem tiskáren nebo jste jen něco tiskli v kanceláři nebo doma, jistě jste se setkali s pojmem DPI. Víte, co tato důležitá zkratka znamená?

Pojem DPI úzce souvisí s kvalitou tisku. Jedná se o zkratku vycházející z anglického “dots per inch”, což v češtině znamená “body na palec”. Tiskárny pracují na principu tisku jednotlivých bodů, ze kterých je tisk složen. DPI udává, kolik obrazových bodů (tzv. pixelů) se vejde do délky jednoho palce (1 palec = 2,54 cm). Pokud má tiskárna nastavené rozlišení tisku například 600 DPI, znamená to, že se na délku 2,54 cm vejde 600 obrazových bodů. Platí, že čím vyšší DPI je, tím kvalitnější je tisk.

Jaká tiskárna a jaké DPI pro vás bude nejvhodnější?

Různé typy tiskáren jsou schopny dosáhnout různého stupně DPI. U laserových tiskáren se můžete setkat s DPI 500 až 2500. Inkoustové tiskárny nabízejí tisk v kvalitě 600 až 10 000 DPI. S malým rozlišením 50 - 350 DPI pak pracují jehličkové tiskárny.

Tiskárny jsou ve většině případů automaticky nastaveny na nejvyšší hodnotu DPI, ale předtím, než zadáte tisk, můžete si tuto hodnotu upravit ve volbě tisku. Ne vždy je nutné tisknout s nejvyšším DPI. Lidské oko dokáže ze vzdálenosti 10 cm rozlišit DPI v hodnotách 2200 - 2400 (to znamená, že jsme schopni rozlišit nedokonalosti tisku). Na většinu tištěných materiálů se ale díváme ze vzdálenosti 30 cm a pro běžný tisk je proto dostačující rozlišení okolo 350 - 600 DPI.

V profesionálních copycentrech, jako je i naše společnost TOMADOS, pracují s nastavením kvality tisku individuálně a vždy volí takovou hodnotu DPI, aby výsledná kvalita tisku byla vždy dokonalá.

Jaké DPI zvolit při tisku

  • DPI 300 - 600: nízká kvalita tisku stačí na tisk interních firemních nebo soukromých dokumentů.
  • DPI 600 - 1200: střední kvalita tisku se využívá při tisku prezentačních materiálů.
  • DPI 1200 - 2400 nebo více: vysoká kvalita tisku je určena pro tisk fotografií.

Na co si dát při nastavování kvality tisku pozor

Pozor si dejte v případě, že rozlišení zdrojového dokumentu (například fotografie) je nižší než nastavená kvalita tisku. Pokud například pořídíte fotografii s rozlišením 800 x 600 px a chtěli byste ji vytisknout na formát A4, nepodaří se vám i při nastavení nejvyššího DPI, aby byla fotografie ostrá. Naopak nemá cenu tisknout fotografie s velmi vysokým rozlišením na tiskárně, která nabízí tisk jen s nízkou hodnotou.

Galerie

Tomados


Další články:

Máte zájem o pronájem tiskárny?

Chcete navrhnout ideální řešení pro vaši firmu?
Zajímá vás cena pronájmu multifunkční tiskárny?
Nebo se jen potřebujete zeptat na něco ohledně zapůjčení tiskárny?
Napište nám prostřednictvím formuláře vpravo.
Nebo na mail info@tiskarnachytre.cz, případně volejte +420 603 811 125.

Nájem tiskárny vyřešíme rychle, abyste mohli tisknout co nejdříve.