TiskárnaChytře.cz / Blog / vše / Jakou roli hrají modely RGB a CMYK při barevném tisku?

Jakou roli hrají modely RGB a CMYK při barevném tisku?

Potřebujete vytisknout materiály, jejichž barvy budou korespondovat s těmi na obrazovce vašeho počítače? Pak je dobré znát rozdíly mezi barevnými modely RGB a CMYK, které se využívají pro reprodukci barev na papíře a na obrazovkách elektronických zařízení. Pojďme si je tedy představit blíže a zjistit, jak na levný barevný tisk.

O modelu RGB

Pod zkratkou RGB se ukrývají anglické názvy barev red (červená), green (zelená) a blue (modrá). Jedná se o systém barevného zobrazení, který je založený na vyzařování světla a používají ho elektronická zařízení, ať už monitory počítačů nebo smartphony. Princip spočívá v tom, že každý pixel monitoru vyzařuje kombinaci barev červené, zelené a modré v různém poměru, díky čemuž vznikají miliony kombinací barevných odstínů.

O modelu CMYK

A jaké barvy se ukrývají pod zkratkou CMYK? Cyan (azurová), magenta (purpurová), yellow (žlutá) a key (černá). Model CMYK je založený na odrážení světla a dal by se přirovnat k práci malíře, vzhledem k tomu, že inkoust nebo toner nedokáže namíchat ani zdaleka tak širokou škálu barev jako RGB.

Rozdíly mezi modely RGB a CMYK

Jak už jsme nastínili, hlavní rozdíly mezi těmito modely spočívají v tom, že barevný model RGB se využívá pro zařízení s vlastním zdrojem světla (obrazovky, smartphony) a CMYK pro papír a další povrchy bez vlastního zdroje světla. Rozdíl spočívá také v míchání barev, RGB barvy sčítá a CMYK barvy odčítá.

Převod mezi oběma modely

Pro tiskové předlohy zobrazené na obrazovkách je přirozené využití RGB barev a pro tisk CMYK model. Barevná škála CMYK modelu je však omezená a ovladače tiskárny odstíny, jež nedokážou vytisknout, mění na barvu, kterou umí namíchat. Co s tím? Jednou z možností jsou grafické programy, které umožňují přepnutí do CMYK módu limitujícím barevné spektrum, aby vytisknutý dokument odpovídal své předloze na obrazovce. Využít můžete také CMYK konvertory, díky kterým zjistíte, jak bude dokument po tisku vypadat, případně se spolehnout na hexachromové (šestibarevné) tiskárny využívající hned šest základních barev.

Galerie

Tomados


Další články:

Máte zájem o pronájem tiskárny?

Chcete navrhnout ideální řešení pro vaši firmu?
Zajímá vás cena pronájmu multifunkční tiskárny?
Nebo se jen potřebujete zeptat na něco ohledně zapůjčení tiskárny?
Napište nám prostřednictvím formuláře vpravo.
Nebo na mail info@tiskarnachytre.cz, případně volejte +420 603 811 125.

Nájem tiskárny vyřešíme rychle, abyste mohli tisknout co nejdříve.